Tips & weetjes

Actieradius

De actieradius van de accu
Het aantal kilometers dat u kunt afleggen met een volgeladen accu is vooral afhankelijk van de kwaliteit en capaciteit van de accu. Daarnaast vergt stadsverkeer met remmen, optrekken, remmen, optrekken meer van de accu dan langere tochten met constante snelheid. Verder hebben de mate van trapondersteuning, het rijgedrag en externe factoren veel invloed op de afstand die u op een volle accu kunt afleggen.

Een aantal voorbeelden:

Ideale omstandigheden
Vlak terrein, snelheid circa 15 km/u, lichte trapondersteuning, geen tegenwind, rond 20 °C buitentemperatuur, weinig rolweerstand (zie Bandenspanning), optimaal schakelen, gewicht berijder minder dan 70 kg, geen extra aangesloten componenten (bijvoorbeeld verlichting).

Gunstige omstandigheden
Licht heuvelachtig terrein, snelheid circa 20 km/u, gemiddelde trapondersteuning, lichte tegenwind, buitentemperatuur tussen 10 °C tot 20 °C, gemiddelde rolweerstand, overwegend optimaal schakelen, gewicht berijder tussen 70 en 80 kilogram, verlichting aan.

Verzwaarde omstandigheden
Bergachtig terrein, snelheid 25 km/u, zware trapondersteuning, tegenwind, buitentemperatuur kouder dan 10 °C, hoge rolweerstand, ongunstig schakelen, gewicht berijder 85 kilo of meer, verlichting aan.

Tips voor een optimale actieradius e-bike

Trapondersteuning
Kies voor de lichtste trapondersteuning. In deze stand kun je vaak enorme afstanden overbruggen. Wanneer je fris aan een lange rit begint, is het de overweging waard om in het begin de trapondersteuning uit te schakelen. Zeker als je de wind in de rug hebt. Aan het eind van de rit heb je dan extra accuenergie ter beschikking.

Trapfrequentie
Een trapfrequentie van ongeveer 50 omwentelingen per minuut optimaliseert het rendement van de aandrijfunit. Langzaam trappen (te hoge versnelling bij een te lage snelheid) kost veel extra energie.

Gewicht
Probeer het totale gewicht van e-bike en bagage zo laag mogelijk te houden, dat scheelt energie.

Starten & Remmen
Vaak optrekken en remmen is net als bij autorijden minder rendabel dan lange trajecten rijden met een zo constant mogelijke snelheid. Zie Schakelen.

Schakelen
Op de juiste manier schakelen maakt een e-bike efficiënter. Vanuit stilstand optrekken en heuvelop vreet energie en doe je daarom in een lage versnelling (net zoals in een auto) en liefst ook met een lage trapondersteuning. Afhankelijk van het terrein en de snelheid kun je daarna opschakelen naar een hogere versnelling.

Bandenspanning
Een lage bandenspanning betekent een hoge rolweerstand. Maximaliseer de actieradius door de banden maximaal op spanning te brengen (3,5 – 4 bar).

Accu & Temperatuur
Bij lage temperaturen zijn de prestaties van een accu minder, omdat de elektrische weerstand hoger wordt. Houd in de winter daarom rekening met een lagere actieradius. Houd de accu op kamertemperatuur totdat je gaat fietsen. Koop eventueel een thermische accuhoes, waardoor de accu minder snel afkoelt (en in de zomer minder snel heet wordt).

Oplaadpunten
Op tal van plaatsen in Nederland vind je oplaadpunten voor e-bikes. Tijdens een tussenstop is het verstandig om de accu even bij te tanken. Het levert binnen een korte tijd weer extra energie op. Neem dus altijd de oplader mee.

eBike actieradius-calculator >

Heeft u vragen of wilt u advies?