Zadel op maat

Aangenaam fietsen zonder zadelpijn

Als er iets vervelend is tijdens het fietsen, zijn het zadelklachten. Klachten kunnen bij korte of lange ritten het fiets plezier nadelig beïnvloeden, waardoor er zelfs consumenten zijn, die bewust niet meer fietsen.

De klachten kunnen uiteen lopen en zijn voor ieder verschillend. Ook zit er een verschil in klachten tussen de dames en de heren. Wel hebben ze een gezamenlijke klacht, en dat zijn de zitbeenderen. De andere klachten die voorkomen zijn:

Dames:

  • Stuitstaartbeen
  • Schaambeen

Heren:

  • Bloedvaten in kruisgedeelte
  • Prostaat

Korte uitleg klachten
Zitbeen klachten of beter gezegd, zadelpijn wordt vaak veroorzaakt door gebruik van een verkeerd zadel. Onder verkeerd verstaan we:

  • Te smal zadel.
  • Te zacht zadel ( zeker bij lange ritten )
  • Verkeerde type zadel

Bij een te smal zadel worden de zitbeenderen niet of nauwelijks ondersteund. Hierdoor moet het lichaam gebruik maken van andere drukpunten.
Meestal zijn deze drukpunten niet geschikt om de juiste ondersteuning te geven. Wanneer het zadel te smal is, ontstaat er een kruis belasting. De kruis belasting is voor man en vrouw nadelig en voor mannen schadelijk op langer termijn.

Bij de vrouw is er sprake van druk op het schaambeen. Dit komt omdat het schaambot lager ligt dan bij een man. Een ander probleem bij de vrouw is het stuitstaartbeen. Het stuitstaartbeen bij een vrouw is bewegelijk i.v.m. bevallen. Bij een man zit hij vast. Doordat het bewegelijk is, is het direct een zwak punt bij het gebruik van een verkeerd zadel.

De nadelige gevolgen bij de man zijn de bloedvaten en prostaat. Door kruis belasting worden de bloedvaten afgekneld met als nadeel dat het gevoelloos wordt. Beter gezegd, slapen en tintelend gevoel. Een ander gevoelig punt is de prostaat. Zeker bij ouderen geeft dit vaak problemen. Als er sprake is geweest van een operatie aan de prostaat, wordt fietsen zelfs afgeraden.

Al deze klachten zijn op te lossen met een SQ-Lab zadel.

Comfortabel fietsen? Maak een afspraak voor uw zadel op maat.